• Point Team

Χίος-Νησί-Θάλασσα= Τόπος που γεννήθηκε και καλλιεργήθηκε η παγκόσμια ναυτιλία!


Στο διάβα των αιώνων η ελληνική ναυτιλία αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς και έφτασε σήμερα να είναι η ισχυρότερη ναυτιλία του πλανήτη, με τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως. Ο Χιώτης ναυτικός με την αγωνιστικότητα του και τον επαγγελματισμό του έγινε ο κυριότερος συντελεστής του λαμπρού αυτού ναυτιλιακού αποτελέσματος. Χωρίς τους ναυτικούς μας η παγκόσμια οικονομία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει…..

Με άλλα λόγια στο σημερινό μας άρθρο δεν θα γινόταν να μην φιλοξενήσουμε τον Βροντάδο και τα Καρδάμυλα, γνωστά ναυτικά χωριά της Χίου, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων εξακολουθεί να υπηρετεί το ναυτικό επάγγελμα, ενώ η αρχιτεκτονική και η κοινωνική τους οργάνωση έχει βαθιά επηρεαστεί από την παράδοση αυτή.

Είναι γεγονός ότι στον Βροντάδο ήρθε ο Κολόμβος για να αναζητήσει ικανούς ναυτικούς για το ταξίδι του - την ανακάλυψη της Αμερικής.

Ακόμα στον Βροντάδο δίδαξε ο μεγάλος ποιητή της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, ο Όμηρος ! Εκεί συναντάει κανείς την Δασκαλόπετρα ή αλλιώς πέτρα του Ομήρου, όπου υπάρχει ένας μονοκόμματος βράχος σε μορφή καθίσματος στην οποία σύμφωνα με τοπικό θρύλο καθόταν ο Όμηρος και δίδασκε ή απάγγελνε τα έπη του. Η θέα από εδώ ψηλά, είναι πανοραμική. Επίσης φεύγοντας από τον Βροντάδο και ανηφορίζοντας για Καρδάμυλα θα πρέπει να κάνουμε μια στάση «Στου Ψυχάρη», θα σας μαγέψει με την όμορφη θέα και την βλάστηση του. Στο σημείο αυτό βρίσκεται ο τάφος του λογοτέχνη Γιάννη Ψυχάρη. Επιπροσθέτως σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι οι τέσσερις ανεμόμυλοι πριν το νοσοκομείο και το μνημείο του Αφανούς Ναύτη* που στέκουν δίπλα στη θάλασσα.


Στην περιοχή του Βροντάδου υπάρχουν αρκετές παραλίες που μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας. Μερικές από αυτές είναι η Δασκαλόπετρα, ο Όρμος του Λω, ο Βελονάς και η παραλία του Αφανή Ναύτη.

Από την άλλη τα Καρδάμυλα είναι η πατρίδα των εφοπλιστών και των καπεταναίων. Τα Καρδάμυλα χωρίζονται σε Άνω και Κάτω Καρδάμυλα. Τα Άνω Καρδάμυλα απλώνονται στον απόκρημνο λόφο «Βουνό της Γριάς» είναι πιο γραφικά, με στενά δρομάκια, τα σκυρόστρωτα σοκάκια και λιθόκτιστα σπίτια. Ενώ η πανέμορφη πλατεία του με τα πλατάνια και τα παλιά αρχοντικά θα σας μαγέψει. Στα Κάτω Καρδάμυλα ή αλλιώς Μάρμαρο μιλάμε για έναν παραλιακό οικισμό, όπου εκεί δεσπόζει στη μικρή πλατεία ο Ναύτης των Καρδαμύλων ή το άγαλμα του Αφανή Ναύτη*.
Το Μάρμαρο είναι χτισμένο στο εσωτερικό τμήμα της παραλίας και προστατεύεται από το μικρό νησάκι που λέγεται και Νησί. Στην γύρω περιοχή θα δει κανείς πολλά όμορφα αρχοντικά, τα οποία είναι κτισμένα από τους ναυτικούς και τους πλοιοκτήτες που έχουν καταγωγή από τα Καρδάμυλα.


Τέλος κοντά στα Καρδάμυλα με μόλις 5 χιλιόμετρα από αυτά βρίσκεται ο Ναγός. Η παραλία είναι μικρή με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα- κρύα νερά. Ο Ναγός φημίζεται για το καλό- πόσιμο νερό του από την τρεχούμενη πηγή. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον Ναγό συναντάμε τον Γιόσωνα. Η παραλία του είναι μεγάλη με καθαρά κρύα νερά και συνήθως έχει μεγάλα κύματα.Π.Φ.

45 views0 comments

Recent Posts

See All